Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van smart home-producten

Google Nest komt met eenvoudige slimme thermostaat

Geschreven door
Geplaatst op13 oktober 2020, 7:27 CategorieEnergie

Niet meer draaien, maar slechts een aanraking is genoeg om de nieuwe slimme thermostaat van Google Nest te gebruiken. Het bedrijf presenteerde gisteren een eenvoudigere slimme thermostaat die bovendien lager is in prijs.

Waar voorgangers Nest Thermostat E en Nest Learning Thermostat qua prijs op 169,99 dollar 249,99 dollar zitten, is de nieuwe Nest Thermostat slechts 129,99 dollar. Een flink verschil. Net als zijn naam is hij echter ook wat eenvoudiger. Alle Nest-thermostaten hadden de afgelopen 9 jaar een draaibare ring om de temperatuur aan te passen, maar dat is niet meer. Het gaat nu slechts om een stripje met aanraakbesturing waar je even op kunt tikken. Dat is echter om te navigeren binnen menu’s, want de temperatuur aanpassen door je door te swipen.

Soli-technologie

Google’s thermostaat heeft een spiegelende finish waarbij het display door het glas schijnt wanneer je het toestel aanraakt. Er wordt daarbij gebruikgemaakt van de Soli-technologie uit Pixel 4. Je kunt geen gebaren gebruiken om de temperatuur aan te passen, maar de Soli-technologie wordt ingezet om te detecteren wanneer je je voor de thermostaat bevindt.

De software is ook wat soberder geworden. Er is geen leerfunctie die zichzelf aanleert wat jouw leefstijl is om de temperatuur daarop aan te passen. Ditmaal werkt de thermostaat simpelweg met een soort klokprogramma zoals je vaker ziet in deze markt. Je kunt hem onder andere via de Google Home-smartphone-app beheren of via Google Assistent (of Amazon Alexa), mocht je je niet in de buurt bevinden van het systeem. Dankzij de locatie op je telefoon zou de slimme thermostaat wel kunnen reageren op wanneer hij weet dat je niet thuis bent.

Nest Thermostat kleuren

Google Nest Thermostat

Zo kan de Google Home-app voorstellen om ecomodus aan te zetten als hij ziet dat je de deur uit bent. Volgens Google scheelt dat wel 10 tot 12 procent aan verwarmingskosten per jaar. Het is ook mogelijk om het systeem te linken aan een air conditioner, waarbij je dus ook kunt besparen op je koelingskosten. Ook kan hij aangeven wanneer je het filter moet vervangen. Je kunt hem echter niet linken aan de sensoren van Nest, waardoor je niet per kamer kunt verwarmen. Bovendien zit er geen accu in de thermostaat: je stopt er twee AAA-batterijen in, al belooft Google dat je daar jaren mee vooruit kunt.

Nest Thermostat kan nu worden voorbesteld. Hij komt in de kleuren wit, donkergrijs, lichtroze en lichtgroen. Volgens Google komt hij over een paar weken uit. Hij is geen vervanger van een eerdere Nest Thermostat: dus Nest Learning en Nest E blijven gewoon beschikbaar. Voor die laatste geldt echter dat hij alleen via een professionele installateur kan worden aangeschaft.

  • Delen:

Reacties

  1. Mark Wingens
    19 oktober, 2020 om 10:41

    Klinkt zeker interessant als je een leuke instap (slimme) thermostaat wilt aanschaffen en je net als ik een Google Home Domotica systeem gebruiker bent. Deze ga ik in het vizier houden of als iemand anders leuke thermostaten weet hoor ik het graag.

    P.S. ik heb wel een draadloos systeem voor het schakelen van de ketel. Op dit moment gebruik ik een Salus IT500, helaas kan deze niet met Google Home schakelen.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.