Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van smart home-producten

Smart Living Project: de smarthomehub, protocollen en productgroepen

Geschreven door
Geplaatst op10 oktober 2020, 8:54 CategorieSmart Living Project

Nu de bouw van ons slimme huis eindelijk van start is gegaan is het tijd om dieper in de plannen te duiken. In dit artikel zetten we uiteen welke basis (smarthomehub) we voor de domotica gaan gebruiken en welke productgroepen we de komende maanden uitgebreid gaan bespreken. In eerdere artikelen hebben we al meer verteld over het smarthomeplan en de techniekruimte, twee belangrijke onderdelen die de basis van het slimme huis vormen.

Wat is het FWD Smart Living Project?

Samen met een groot aantal partners gaat FWD een nieuwbouwhuis compleet ‘smart’ gaan maken. We gaan ruim een jaar mee in het proces van oriënteren, kiezen, vergelijken, installeren, programmeren en gebruiken. We laten zien wat de verschillende mogelijkheden zijn, wat de verschillende partijen te bieden hebben en waarom er bij de specifieke behoeften van deze nieuwbouwwoning voor de betreffende systemen gekozen is. Wil je meer weten over het idee achter dit project? Lees dan verder op onze projectpagina.

De smarthomehub

Een smarthome wordt in veel gevallen centraal aangestuurd, niet alleen fysiek vanuit een techniekruimte maar ook centraal vanuit één hub. De afgelopen twee jaar hebben wij uitgebreid gesproken met diverse leveranciers van domoticasystemen om uit te zoeken welk systeem het beste bij onze wensen en ons huis past. We hebben gekeken naar prijzige systemen als KNX, relatief gesloten systemen als Loxone, doe-het-zelf-systemen als Home Assistant en betaalbare systemen als Fibaro en Homey. Centraal in onze keuze staan gebruiksgemak, flexibiliteit, toekomstbestendigheid en betaalbaarheid. Het doel van ons project is het creëren van een slim huis zonder dat dit per se een zeer grote investering vergt en zonder dat je dit als consument afhankelijk maakt van één merk of een installateur. We willen zelf kunnen uitbreiden, producten kunnen toevoegen en nieuwe oplossingen kunnen integreren.

Als we kijken naar KNX dan is dit een zeer betrouwbaar en open systeem, met toegang tot veel leveranciers en producten. Maar KNX vergt een flinke investering, zowel qua financiën als qua kennis. KNX werkt (grotendeels) bekabeld en dus moeten er veel leidingen getrokken worden. Ook is het geen eenvoudig systeem om als consument aan te beginnen. Een installateur met specifieke kennis van KNX is dus gewenst, en de kans is groot dat bij aanpassingen of uitbreidingen die installateur ingehuurd moet worden. Loxone is iets betaalbaarder en wordt door één fabrikant ontwikkeld. Het kan een beetje gezien worden als de Apple van de domotica. Loxone is in vergelijking met KNX vrij gesloten en vereist de tussenkomst van een gecertificeerd installateur om zaken te installeren, aan te passen of uit te breiden. Ook is het systeem grotendeels bekabeld, wat meer voeten in de aarde heeft maar wel betrouwbaar is. Hoewel Loxone via scripts en omwegen met producten van andere merken kan werken (bijvoorbeeld Philips Hue) is het systeem vooral ingericht op een optimale werken met (prijzige) producten van Loxone zelf.

KNX en Loxone vielen voor ons dus al snel af. Niet qua betrouwbaarheid of kwaliteit, maar vooral qua gebruiksgemak (om zelf te kunnen automatiseren), budget en flexibiliteit. We zochten een systeem dat een compromis biedt tussen kwaliteit en betaalbaarheid. Ook moest het systeem eenvoudig door ons zelf uit te breiden zijn waardoor je het modulair in kunt zetten. Je kunt klein beginnen en wanneer gewenst uitbreiden. Ook wilden we zelf meer speelmogelijkheden hebben om het huis volledig naar eigen wens te automatiseren. Met deze gedachten zijn we gaan kijken naar draadloze systemen waarbij alleen de hub een vaste keuze is. Draadloze systemen komen ook weer in tal van varianten, met tal van protocollen. Zo kun je gaan voor WiFi, bluetooth, Zigbee, Z-Wave en RF. Uiteindelijk hebben we gekozen om dieper in de mogelijkheden van Zigbee en Z-Wave te duiken, met name omdat hiermee een eigen mesh-netwerk voor domotica opgezet wordt en je de keuze hebt uit een groot aantal leveranciers.

Er zijn verschillende hubs die met deze protocollen werken, waaronder Samsung SmartThings, Vera, Zipato, Homey en Fibaro. Kijkend naar de mogelijkheden, de ondersteuning, de focus op de Europese markt en de community hebben we ons oog laten vallen op Fibaro en Homey. Op het gebied van Z-Wave is Fibaro marktleider, met een groot aanbod aan eigen Z-Wave producten en een platform dat doorontwikkeld is en gebruiksvriendelijk is. Sinds kort heeft Fibaro ook een hub (Home Center 3) die ondersteuning biedt voor Zigbee. Homey is een smarthomehub van Athom, een Nederlands bedrijf dat de smarthomemarkt wil veranderen. De hub biedt ondersteuning voor Z-Wave, Zigbee, RF, bluetooth en WiFi. Daarmee is het de hub met de meeste mogelijkheden, maar afgezien van de hub biedt Athom geen eigen producten. Homey heeft een grote community waarbij gebruikers zelf apps kunnen ontwikkelen om producten aan de hub te koppelen. Ook Athom zelf publiceert apps, met name van populaire merken. Fibaro en Homey ontlopen elkaar qua kwaliteit niet veel. Er zijn voor- en tegenstanders van beide hubs. Op basis van de vrijheid die je hebt om producten van verschillende merken te koppelen, de gebruiksvriendelijke interface om snel en eenvoudig scenario’s (flows) aan te maken, en de actieve en grote community hebben we de keuze voor Homey gemaakt.

Er zijn overigens nog veel meer domoticasystemen waarvoor je kunt kiezen. Wil je bijvoorbeeld veel uit handen geven en geef je niets om eigen/uitgebreide productkeuze of eenvoudige mogelijkheden om uit te breiden, dan bieden ook partijen als Busch-Jaeger en Niko mooie oplossingen waar je zelf weinig omkijken naar hebt. Ga je niet voor geavanceerde scenario’s en wil je dat producten simpelweg out-of-the-box aan te sturen zijn, dan zijn Google Home or Apple Woning interessant. Wil je een top-of-the line domoticasysteem dat helemaal voor je geïnstalleerd wordt, waarbij je hele huis geautomatiseerd wordt en waarbij het budget geen grote rol speelt dan zijn Control4 en Crestron interessante opties. Klinkt het idee van draadloze protocollen interessant maar wil je meer controle en vind je het niet erg om diep in de materie te moeten duiken en hier en daar wat scripts te moeten schrijven? Dan bieden systemen als Home Assistant oneindig veel mogelijkheden. Met dit soort open platformen bouw je simpel gezegd zelf een domoticasysteem, dat volledig open-source is en zelf uit te breiden en aan te passen is. Je moet echter verregaande kennis van zaken hebben en het niet erg vinden om avonden achter de computer door te brengen.

Zoals je ziet is er in het smarthomelandschap voor ieder wat wils. Voor de echte techenthousiasteling die zelf aan alle knoppen wil draaien, voor diegene die achterover wil hangen en gewoon een goed werkend systeem wil hebben en voor de hobbyist die klein wil beginnen en wil proberen. Het betekent overigens niet dat je na deze keuze vastzit aan één platform. Kies je bijvoorbeeld nu voor Homey of Fibaro dan kun je altijd nog voor Home Assistant kiezen aangezien beide platformen dezelfde protocollen ondersteunen. In ons geval – op basis van onze wensen en eisen – biedt de Homey het meest complete pakket waarmee we alle kanten op kunnen, zowel nu als in de toekomst.

Z-Wave vs Zigbee (en WiFi)

Aangezien Homey alle belangrijke protocollen ondersteunt zou je zeggen dat we hierin geen keuze hoeven te maken. Dat is echter niet helemaal het geval. We willen namelijk een zo betrouwbaar en stabiel mogelijk netwerk opzetten waarbinnen het merendeel van de smarthomeproducten met elkaar communiceert. Dit doe je bij beide protocollen door ze door het hele huis te plaatsen en zo een groot bereik te creëren en een goed functionerend mesh-netwerk op te bouwen. Het loont zich dus wel om voor één van de protocollen te kiezen. Zo heb je in alle hoeken van het huis voldoende bereik. Het verschil tussen Zigbee en Z-Wave wordt alsmaar kleiner, zeker met de nieuwste versies van de protocollen die recentelijk aangekondigd zijn. Zigbee ondersteunt meer apparaten in één netwerk en Zigbee-producten zijn over het algemeen wat goedkoper. Bij Z-Wave loop je minder snel tegen compatibiliteitsproblemen aan en is er meer variëteit qua producten. Al met al maakt het voor een particulier huis niet veel uit wat je kiest. Met beide protocollen kun je alle kanten op, mits je hub het protocol ondersteunt natuurlijk.

Wij hebben gekozen voor Z-Wave, met name omdat we gekeken hebben naar specifieke producten (actoren, sensoren, switches, etc.) die van goede kwaliteit zijn en die binnen ons plan passen. Dat betekent echter niet dat er geen Zigbee-producten in huis (kunnen) komen. Een Zigbee-netwerk kan probleemloos naast een Z-Wave-netwerk draaien, zolang je er maar voor zorgt dat de Zigbee-producten bereikbaar zijn en een dekkend eigen netwerk hebben. Ook andere protocollen kunnen gebruikt worden, al raden we niet aan nog met RF of bluetooth te werken als je toch al Zigbee of Z-Wave gebruikt. WiFi is een protocol dat je waarschijnlijk altijd nog zal gebruiken omdat er veel smarthome-producten zijn die alleen middels WiFi communiceren. Denk aan je smart tv, slimme stofzuiger, slimme speakers, deurbellen en camera’s. Er zijn zelfs al slimme lampen (Wiz) en actoren en sensoren (Shelly) die middels WiFi werken. Gelukkig zijn deze producten in veel gevallen middels een simpele app direct te koppelen aan een hub. Naast een app waarmee het product gekoppeld kan worden is een goed werkend WiFi-netwerk vereist.

Kun je nu zomaar alle Z-Wave-, Zigbee- en WiFi-producten aanschaffen en ze koppelen met de hub? Nee, het is altijd verstandig om eerst uit te zoeken welke producten reeds ondersteund worden. Kijk ook op fora of de community tevreden is met deze integraties voordat je de keuze maakt. Zo kan het bijvoorbeeld zo zijn dat een Philips-televisie wel gekoppeld kan worden met de hub (er is een app voor) maar dat de ervaringen van gebruikers negatief zijn. Het loont zich dus om er even in te duiken en aan de hand hiervan verlanglijstjes te maken. In het geval van Homey kun je er vanuit gaan dat populaire producten van grote merken (Philips Hue, Sonos, Fibaro, Nuki, etc.) zonder problemen gekoppeld kunnen worden omdat of de community of Athom of de fabrikant zelf de app regelmatig updatet. Daarnaast zijn er veel gebruikers die zelf apps ontwikkelen voor bekende en onbekende producten, en helpen gebruikers elkaar met mogelijke problemen. Die grote community en de bereidheid daarvan én van Athom om alles te kunnen automatiseren zijn voor ons belangrijke redenen geweest om voor Homey te kiezen. De hub biedt ons ook de beste mogelijkheden om te laten zien hoe je op een relatief eenvoudige manier scenario’s maakt waarmee je huis stap voor stap slimmer wordt.

De productgroepen

Nu duidelijk is wat de basis gaat zijn waarmee alle slimme producten in huis mee gaan communiceren kunnen we dieper ingaan op de specifieke producten die we in huis gaan gebruiken. Zoals in het smarthomeplan beschreven is aan elk detail van het huis gedacht, van de raamdecoratie en verlichting tot aan de vloerverwarming en zonnepanelen. Dat is een flinke lijst met producten geworden en ook hebben we aardig wat oplossingen moeten verzinnen om producten aan elkaar of aan de hub te koppelen. Wordt alles gekoppeld aan de Homey? Niet per se. Sommige producten werken prima op zichzelf en daarvoor is de tussenkomst van een hub niet noodzakelijk. Voor producten die een actieve rol spelen in scenario’s is dit wel noodzakelijk. We delen het huis op in de volgende productgroepen:

 • Energie en klimaat
 • Verlichting, schakeling en sensoren
 • Raamdecoratie en dakramen
 • WiFi en netwerk (draadloos en bekabeld)
 • Beveiliging (alarm, camera’s, deursloten en deurbel)
 • Audio en video
 • Witgoed (keuken, was en droog)
 • Tuin en kleine apparatuur

De komende maanden gaan we uitgebreid in op deze productgroepen. Zo kun je in november artikelen verwachten over de energie- en klimaatvoorzieningen en de verlichting en sensoren van het huis. We bespreken de keuzes die we gemaakt hebben, alternatieven die gebruikt kunnen worden en wat we precies willen bereiken met deze producten.

Nadat we alle productgroepen en daartoe behorende producten en keuzes beschreven hebben starten we de tweede fase. Hierin komen alle productgroepen nogmaals aan bod, maar dan kijken we naar de installatie en plaatsing. Vervolgens is het tijd voor fase 3, waarin we daadwerkelijk gaan automatiseren en dus het huis echt slim gaan maken.

Houd de website en social media in de gaten!

Ben je benieuwd naar hoe wij het aanpakken, voor welke producten en technieken we kiezen en hoe het bouwproces verloopt? Houd dan de website de komende maanden in de gaten. Houd vooral ook onze FWD Smart Living Project pagina in de gaten voor links naar alle artikelen, social media-kanalen en partners. Volg het FWD Smart Living Project op de voet via Instagram of Facebook. Hier plaatsen we regelmatig korte updates, foto’s en video’s over de bouw van het slimme huis.

 • Delen:

Reacties

 1. Michel Zuyderwijk
  10 oktober, 2020 om 10:20

  Ik gebruik nu ook Homey en ga over een tijd verhuizen naar een nieuwbouw appartement. Leuk om te volgen hoe jullie dit gaan opzetten. Kan ik vast nog wat van leren, als je ook de homey flows deelt zou dat helemaal mooi zijn.

 2. Jan-Willem
  10 oktober, 2020 om 21:36

  Leuk om te lezen dat mijn keuze van 3 jaar geleden (Homey & z-wave) hier ook gekozen wordt!

 3. rob
  12 oktober, 2020 om 11:30

  Ik volg het project met veel plezier, ben zelf mijn huis aan het verbouwen en wil het ook langzaam steeds slimmer maken. Ben nu zelf ook aan Homey aan het denken, maar gaan jullie ook de google speakers gebruiken? wil nu eigenlijk 3 nest audio speakers kopen, maar lees ook heel veel negatieve reacties mbt privacy. wat gaan jullie doen?

  • Martijn Chel
   12 oktober, 2020 om 14:10

   Google zal een onderdeel van het huis worden, puur omdat het kan. De noodzaak zien we niet echt omdat het vooral gaat om automatiseren. Maar, Google komt er in naar voren. :)

   • rob
    15 oktober, 2020 om 13:07

    bedankt voor je antwoord. Nog een vraag heb ik wel. Dus jullie maken je geen zorgen om de privacy? Omdat Google altijd meeluistert en opslaat? Ik vraag me soms af waarom ik mij er zorgen om moet maken, maar op bv tweakers is bijna iedereen er erg tegen.
    Dus weet even niet of ik de google speakers moet kopen of niet, die 3 krijgen 2 betalen is wel een hele goed aanbieding

   • Martijn Chel
    15 oktober, 2020 om 13:14

    Tja, ik vind dat een heel lastig onderwerp. Sowieso zet ik persoonlijk al mijn persoonlijke resultaten en integraties in Google Home/Assistant uit, maar voor de rest luistert Google inderdaad altijd mee. Ik maak me er niet zoveel zorgen om. Het is mijn keuze die producten in huis te nemen, net als dat ik een smartphone in huis heb die mee kan luisteren, een tv die mee kan kijken en een computer die alles ziet wat ik doe. Op Tweakers zit een heel andere doelgroep, die zich soms ook wel gek laat maken. Maar, ze hebben wel een punt hoor, alleen is het voor mij geen reden om het niet te gebruiken.

 4. Marco
  12 oktober, 2020 om 11:53

  Ben, naast de te gebruiken apparatuur en technieken, ook erg geïnteresseerd naar het budget wat jullie denken uit te gaan geven. Is daar per ruimte al een inschatting van te maken?

  • Martijn Chel
   12 oktober, 2020 om 14:09

   Dat is een hele lastige om zo te zeggen omdat ook veel door elkaar loopt. Zo is een warmtepomp sowieso noodzakelijk, maar geven we iets meer uit voor een variant die slim is. Datzelfde geldt voor de WTW. Dus het is lastig om daar een exact budget aan te hangen aangezien veel al standaard onderdeel van het huis is, maar we gaan zeker bij het dieper ingaan op de productgroepen ook de prijzen meenemen.

 5. Verstraten
  15 oktober, 2020 om 12:20

  Leuk artikel, enkel zie ik wel een paar problemen met het voorgestelde. Zoals ik het zie hebben jullie geen enkele garantie van een fabrikant gekregen dat alles samenwerkt. Hebben jullie een raming hoeveel dit uiteindelijk ongeveer gaat kosten en hoeveel impact dit heeft op de waarde van een woning? Welke garantie wordt er gegeven dat alles de nodige updates gaat krijgen en alles blijft samenwerken? Volgen jullie ergens een standaard concept voor een slimme woning? Is dat ergens duidelijk beschreven? Ben echt benieuwd naar die laatste fase waar jullie “echt” gaan automatiseren.

  • Martijn Chel
   15 oktober, 2020 om 12:42

   Hoi,

   Dankjewel! De meeste vragen die je stelt kunnen alleen positief beantwoord worden wanneer je een ‘gesloten’ systeem van een specifieke fabrikant neemt (al is dat nog steeds geen garantie voor updates en toekomst) of als je een systeem als Crestron/KNX neemt en dat vervolgens compleet naar wens laat afstellen en er verder zelf weinig tot niks aan wilt aanpassen/toevoegen. Dan hoef je je nergens zorgen over te maken, al is ook dat weer relatief. Niks heeft garanties en niks werkt met alles.
   Dan ook op je eerste vraag; er is geen fabrikant die garandeert dat zijn product altijd met alles samenwerkt, maar natuurlijk hebben we (zoals beschreven) goed uitgezocht wat kan samenwerken en wat niet. De verantwoordelijkheid ligt echter bij jezelf, diegene die het systeem bouwt en onderhoudt. Als je er bij de creatie voor zorgt dat alles wat je hebt kan samenwerken (indien nodig) dan kun je daarna updates uitzetten en werkt het systeem waarschijnlijk lange tijd zonder problemen. En wil je überhaupt dat alles samenwerkt? Niet alles hoeft samen te werken in mijn optiek. Het moet waarde toevoegen, niet alleen omdat het kan. En daarbij werken product autonoom vaak ook prima, zonder communicatie met andere producten.

   Maar nogmaals, garanties krijg je nergens, daar is dit het project niet voor. Dan moet je een bekabeld KNX/Crestron/loxone systeem laten bouwen en daarna het laten zoals het is. Dan werkt het en zal dat ook niet snel niet meer werken. Dat is echter niet wat wij willen, zoals hierboven omschreven. Dan lever je wat in op de garanties en kwaliteit, maar in mijn optiek krijg je er veel meer voor terug. O.a. flexibiliteit, eigen controle, gebruiksgemak en natuurlijk minder kosten. En een extra tip is; houd het vooral bij producten van grote A-merken aangezien de kans het grootst is dat deze producten een update krijgen en/of de app voor de smarthomehub een update ontvangt. Tot slot; mocht een specifiek product onverhoopt niet meer met de hub samenwerken dan hebben we altijd een plan B. Alle grote/belangrijke productgroepen werken namelijk ook op zichzelf en/of middels een andere dienst (denk aan IFTTT of een specifiek protocol) waardoor je altijd meerdere kanten op kunt en altijd producten nog kunt inzien/bedienen. Twee voorbeelden: Luxaflex Powerview kent perfecte integratie in Homey, maar we kunnen het ook met eigen app/remote bedienen én middels IFTTT. Fakro dakramen werken middels Z-Wave en kunnen dus met meerdere hubs werken, maar komen ook gewoon met een remote.

   Aangezien het een grotendeels losstaand systeem zal worden (draadloos, niet ingebouwd) zal de waardeverhoging voor het huis minimaal zijn, maar daar zijn de kosten (die we per productcategorie zullen beschrijven) dan ook naar. Let echter wel dat slimme (luxe) keukenapparatuur, een slimme (luxe) warmtepomp, slimme (luxe) solaromvormer, etc, etc. niet goedkoop zijn en wel waarde verhogen, maar die schaar ik hier even niet onder het smarthomesysteem. Die zaken moet je toch aanschaffen en nu betaal je misschien wat extra voor de ideale integratie. Daarbij hebben we van te voren informatie ingewonnen over de waardestijging van systemen als KNX en Cestron, maar dit valt reuze tegen. Met name omdat dit zeer persoonlijk is, ‘onzichtbaar’ is en altijd met onderhoud komt. De grootste waardestijgingen zitten hem nog altijd in M3 en M2.

   Persoonlijk zie ik meer toekomst in protocollen met hubs, zeker als je het betaalbaar wilt houden en ook echt zelf je huis wilt beheren, uitbreiden, aanvullen, etc. Dat is het mooie van het slimme huis. Je kunt je huis op je eigen smaken en wensen afstellen, elke maand of een keer in de vijf jaar. Bij een nieuwe deurbel of een nieuwe lamp. Naast de uiteindelijke werking maakt juist dat een smarthome mooi.

   Zie overigens het eerdere artikel over het smarthomeplan. Dat is het concept dat we volgen, de basis. Er is geen standaard (met name omdat alles kan en er 1000 wegen naar Rome zijn) maar zelf een basis creëren is hierin wel belangrijk.

   Hopelijk heb je wat aan mijn antwoorden! :)

 6. Verstraten
  16 oktober, 2020 om 17:12

  Alvast bedankt voor jullie uitgebreide antwoord.
  Eerst wil ik ook even reageren op het thema open tegenover gesloten systeem. Iedereen gaat ervan uit dat een open systeem beter is, gewoon omdat meerdere fabrikanten producten maken voor hetzelfde systeem. Dat lijkt op het eerst gezicht beter maar als men in de praktijk kijkt zijn er toch grote problemen met deze redenering. Het is een feit dat geen enkele fabrikant producten van een andere fabrikant gaat ondersteunen, dus ook hier krijg je geen garantie op de totale installatie, dus ook met een open systeem heb je zeker geen echte oplossing. Dat is ook de reden dat ik niet geloof in het IOT verhaal, niemand gaat verantwoordelijk zijn voor de complete oplossing. Daar gaat IFTT en gelijkaardige helemaal niets aan veranderen.

  Maar het is met de volgende uitspraak dat jullie echt de mist ingaan “O.a. flexibiliteit, eigen controle, gebruiksgemak en natuurlijk minder kosten” De gebruiker zelf verantwoordelijk maken is zeker geen oplossing. Maatwerk heeft nog nooit echt iets opgelost, dat is zo voor de auto sector en dat is hetzelfde voor de Smart Home sector. Bovendien gaan jullie ervan uit dat de meeste gebruikers de nodige kennis hebben om hier iets nuttig mee te kunnen doen. Dat is trouwens de hoofdreden waarom dat domotica na 30-40 jaar nooit echt doorgebroken is en het ook nooit zal doen. De meeste mensen hebben gewoonweg te weinig technische kennis om hier iets zinvol mee te doen.

  Dus de aanbeveling dat iedereen zelf zijn ding maar moet kunnen doen kun je op zijn minst zeer bedenkelijk noemen.
  Even duidelijk maken dat jullie ervan uit gaan dat iedereen dan genoeg kennis heeft over de volgende technieken:
  – Verwarming
  – Koeling
  – Ventilatie
  – Zonwering
  – Gordijnsturing
  – Verlichting
  – Audio installatie
  – Toegang
  – Zorg installatie
  – inbraak installatie
  – Laadstation
  – Batterij opslag
  – Zwembad
  – Sauna
  – ….
  Laat het duidelijk zijn dat het hier gaat over specifieke technieken met eigen specialiteiten. Maar het is wel belangrijk dat al deze technieken met elkaar zouden moeten samenwerken, het volgend voorbeeld gaat dit duidelijk maken. Alleen al voor het binnenklimaat moeten er in principe 4 van die technieken perfect met elkaar samenwerken, verwarming, koeling, ventilatie, zonnewering. Zij brengen allemaal hun eigen kastjes mee in de woning, deze kastjes kosten geld, maken de muur zeker niet mooier en het gebruik zeker niet eenvoudiger. Maar bovendien is het zo dat geen enkele van die vier de verantwoordelijkheid gaat nemen voor de complete oplossing dus gaat er ook geen garantie gegeven worden dat het binnenklimaat goed geregeld gaat worden. Met gekende problemen zoals oververhitting, slecht werkende installaties en mensen die zich niet lekker voelen in hun nieuwe woning.

  Ik denk dat we het eens kunnen zijn dat de Smart Home markt dringend een standaard nodig heeft, zodat er eindelijk garanties gegeven kunnen worden.
  Daarom dat ik het ook vreemd vindt dat jullie hier over Loxone spreken, dit is namelijk de enige fabrikant die de nadruk legt op de oplossing voor een Smart Home en niet op de doosjes. Zij hebben een Smart Home standaard ontwikkeld waar zij garanties op geven en hebben zelfs eigen demo woningen waar iedereen de mogelijkheid heeft om zichzelf te overtuigen van hun oplossing.

  Een mooi bewijs van hun verhaal is hun oplossing voor zorgwoningen in Nederland, daar krijgt de zorginstantie geld van de regering als men Loxone in de zorgwoning installeert. Voor alle duidelijkheid dit is omdat Loxone garanties geeft en niet eender welke installateur.
  https://www.loxone.com/nlnl/zorgwonen/
  https://www.loxone.com/nlnl/onbezorgd-ouder-worden-caredo-comfortwonen-curaevitel-balie/

  Is dit laatste ook mogelijk met jullie puzzelwerk?

  Nogmaals ik kijk echt uit naar de volgende stappen waar jullie het dan gaan hebben over het automatiseren, ben benieuwd of jullie in de buurt kunnen komen van de Loxone standaard.

  • Martijn Chel
   16 oktober, 2020 om 17:55

   Dank voor je reactie! En het is altijd goed dit soort discussies te voeren. :)

   Maar, laat ik voorop stellen dat ons doel niet is om Loxone (of welk ander bekabeld systeem dan ook) te evenaren. Ik weet heel goed wat de verschillen zijn, die ik ook kort aanstip. Maar, een domoticasysteem is niet goed of fout. Het is puur afhankelijk van de wensen en eisen van de gebruiker. De een kan beter uit de voeten met systeem A, de ander met systeem F. En ‘beter’ in die zin is dan subjectief aangezien het voor mij ‘beter’ is wanneer ikzelf volledige controle heb en wanneer ikzelf snel iets kan aanpassen of toevoegen.

   Zal ons systeem met onze keuzes perfect zijn? Nee, vast niet. En dat is ook het doel niet. Er zal vast ergens een puzzelstukje missen of er zal iets anders gaan dan verwacht, maar het mooie is dat er altijd linksom of rechtsom een oplossing is, en ook dat willen we laten zien. Met het gekozen systeem kunnen we daarbij het hele proces laten zien, van prille begin tot het echte automatiseren. Als we voor loxone hadden gekozen dan kun je het automatiseren wel laten zien, maar wat voegt het toe? Het is een expert die aan het werk is en uiteindelijk werkt het. Je hebt er zelf nauwelijks omkijken naar. Dat is tof, maar niet datgeen wij willen laten zien.

   Ook gaan we er niet vanuit dat iedereen nu ineens dit systeem gaat gebruiken of moet gebruiken. Het is echt afhankelijk van wat je zelf wilt, en daarom proberen we ook zo goed mogelijk te laten zien wat de mogelijkheden maar ook de beperkingen zijn. En natuurlijk de problemen die we straks tegenkomen. Ik vind het eenn hele mooie uitdaging om met relatief weinig (en eenvoudige oplossingen) een compleet systeem te bouwen. Maar, wat ik vooral wil dat lezers hieruit halen is dat het modulair is en zeker wel zelf op te starten en (na een beetje oefenen) uit te bouwen. De Homey is niet bijzonder lastig in gebruik, mits je inderdaad de behoefte hebt zelf aan de slag te gaan. Ons platform is er dan ook met name voor die mensen die van al die verschillende en losse producten die je als consument kunt kopen iets moois, een ‘geheel’ willen maken. Onder meer door dit project denk ik dat we daar goede handvaten voor kunnen geven en in ieder geval kunnen laten zien wat je zou kunnen doen. Of je het nu groot of klein aanpakt, dat maakt niet uit.

   Een gesloten systeem is niet beter of slechter dan een open systeem. Het is een ander soort systeem, en dat probeer ik ook duidelijk te maken. Een gesloten systeem biedt ons niet de mogelijkheden met het systeem te werken zoals we willen, de producten te gebruiken die we willen gebruiken en bovenal de mogelijkheden om te laten zien hoe je modulair kunt gaan bouwen en zelf een smarthome kunt creëren, met bestaande en nieuwe producten. Ook dit is weer een keuze, een afweging die je als huiseigenaar zelf moet maken. Domotica wordt in mijn optiek wel degelijk steeds toegankelijker en ik merk ook zeker (op ons platform maar ook via fora en social media) dat steeds meer ‘normale’ consumenten het ook proberen. Werkt het perfect dan? Nee. Is het altijd makkelijk? Nee. Maar, er worden stappen gezet en juist die eigen verantwoordelijkheid snijdt aan twee kanten. Aan de ene kant ben je dus zelf verantwoordelijk, maar aan de andere kant mag en kan je ook alles zelf. Dat werkt verslavend, zie ik om mij heen en ervaar ik ook zelf. Dus ‘de mist ingaan’ vind ik geen goede uitspraak, want dan zouden veel producten en platformen waar we mee werken en over schrijven geen bestaansrecht hebben. Het werkt anders dan een all-in-one gesloten systeem. Het is een ander product, met eigen voordelen en nadelen. Ik zie het dan ook als mijn ‘taak’ om beiden uit te lichten. En tot slot: niet iedereen hoeft alle kennis in pacht te hebben. Daarom hebben we het ook al uitgebreid gehad over domotica-installateur, W- en E-installateurs die steeds meer kennis opdoen, en fabrikanten van installaties die steeds meer meedenken. Ja, je moet er wat meer moeite insteken, maar in mijn optiek betaalt zich dat uit. En als je iets niet zelf wilt doen, dan besteed je dat uit. En als je niks zelf wilt doen, dan koop je een volledig geïnstalleerd en beheerd domoticasysteem. En als je het zelf wilt doen maar lastig vindt, dan is er straks gelukkig ook deze gids van ons om wat inspiratie te geven. :)

   Dat gezegd hebbende ben ik het 100% met je eens dat één standaard de heilige graal is in dit alles. Als dit er is dan is het leven een stuk makkelijker op het gebied van (zelf te bouwen) domotica.

   Ik denk dat we gewoon moeten kijken hoe het gaat en dat er misschien wel veel meer meevalt dan tegenvalt. :) Ik heb er in ieder geval vertrouwen in, en dat is gebaseerd op twee jaar aan gesprekken en research. Nogmaals, perfect gaat het niet zijn, maar dat we toffe dingen kunnen gaan doen en een huis kunnen maken waarin prima geleefd kan worden, daar ben ik zeker van.

 7. Verstraten
  18 oktober, 2020 om 13:05

  Nogmaals bedankt voor het uitgebreide antwoord.
  Ik ga jullie zeker verder volgen en kijk echt uit naar het vervolg, ik hoop erop dat er toch iets nuttig zou zitten in jullie verhaal. Anderzijds zie ik het als een persoonlijke uitdaging dat als het nuttig is dat ik dit dan ook onmiddellijk ga toepassen in mijn Loxone installatie en eventueel in alle andere die ik begeleid. Tot nu toe heb ik nog niets gevonden wat niet mogelijk is met Loxone. Voor alle duidelijkheid, Loxone heeft naast zijn standaard oplossingen natuurlijk alle communicatie mogelijkheden aan boord, om ook de integratie van alle technieken mogelijk te maken.

  “of welk ander bekabeld systeem dan ook” Je weet toch dat Loxone ook een draadloze versie heeft met dezelfde mogelijkheden als de bekabelde versie?

  En hier hebben wij dan het echte probleem “Het is puur afhankelijk van de wensen en eisen van de gebruiker. De een kan beter uit de voeten met systeem A, de ander met systeem F.”
  Wat het probleem is met deze uitspraak ga ik proberen te verduidelijken met een voorbeeld; in de auto wereld kun je van eender welke autofabrikant een auto nemen en zonder dat men enige handleiding moet doornemen gewoon mee wegrijden. Anderzijds heeft men bij de aankoop geen enkele inspraak op de bediening van de auto. Ik denk dat je moet toegeven dat dit een mooi voorbeeld is dat standaardisatie echt werkt. Dus kan men concluderen dat zolang de gebruiker inspraak heeft en men maatwerk als de grote oplossing blijft zien we nergens komen. Dit is zoals reeds aangehaald wat domotica al jaren doet met als resultaat een sector die compleet stilstaat en geen antwoorden heeft, IOT is op dat gebied juist hetzelfde. Recentelijk zie je dan dat domotica systemen mee op de IOT trein willen springen, maar uiteindelijk is het resultaat gewoon hetzelfde, de klant moet zich tevreden stellen met maatwerk, hij gaat alles betalen maar hij zal enkel garanties krijgen op de doosjes maar nooit op de totale oplossing. In dit verhaal zit ook nog een ander probleem, niemand gaat achteraf geld geven voor iemand anders maatwerk, dus elke investering gaat telkens opnieuw gewoon de vuilbak in. Goed voor de fabrikanten die zulke oplossingen graag zien, telkens opnieuw gewoon wat doosjes verkopen is natuurlijk voor hun het ideaal.

  Het probleem zit hem ook eerder in de interpretatie van wat mensen echt willen, de meeste mensen hebben zeker niet de nodige technische kennis. Dus weten welk systeem op technisch gebied het beste is zullen zij nooit kunnen uitmaken. Net als jullie heb ik ook geluisterd, als ik één ding geleerd heb is dat vrouwen in principe de superusers zijn, zij zijn meestal ook niet bevoordeeld. Wat ik een belangrijke vaststelling vond is dat zij meestal ook niet geïnteresseerd zijn in welk systeem er uiteindelijk komt, dit is een mannen zaak, maar zij zullen wel op hun manier wel hun mening hierover geven. Uit talloze gesprekken met vrouwen over dit thema weet ik dat het vooral controle is dat men wil en het systeem dat hun dat kan geven zal hun voorkeur hebben. Het is daarom dat er bij de traditionele domotica systemen er zoveel nadruk gelegt wordt op de drukknoppen. Maar als automatisering echt werkt zijn de vrouwen juist diegenen die deze ook het vlugst zullen omarmen. Wil dit laatste nu juist het belangrijkste onderdeel zijn van de Loxone standaard, automatiseren maar met totale controle op alles door de gebruiker. Je moet het gezien en ervaren hebben hoe eenvoudig dat de eventuele bediening dan nog geworden is. Je kunt dit het best vergelijken met bv de automatisering van de verlichting in de auto, er is nog een mogelijke bediening maar niemand heeft die nog echt nodig. Dit is de Loxone way en uit persoonlijk ervaring met meerdere projecten weet ik dat dit werkt, net zoals bij een auto, voor iedereen in alle woningen.

  Waar ik nu aan denk, waarschijnlijk zijn jullie nog niet langs geweest in de Loxone demowoning, want anders was dit allemaal heel duidelijk voor jullie.

  • Martijn Chel
   18 oktober, 2020 om 14:32

   Hoi Luc,

   We hebben uitgebreid met een Loxone-installateur gesproken en op basis van die gesprekken, de kennis die we opgedaan hebben, de mogelijkheden om zaken te laten zien aan onze lezers en de kosten hebben we toen de afweging gemaakt hier niet voor te gaan. De argumenten heb ik je al gegeven. :)
   Ik weet dat Loxone een draadloze optie heeft, maar dat werd ons voor nieuwbouw afgeraden. Daarbij, zoals al gezegd, biedt Loxone in ons geval niet datgene we zoeken. Ik ben van mening dat niet ieder smarthome hetzelfde is en hetzelfde moet werken. Een lichtknop moet werken, net als dat een verwarming moet werken. Maar hoe dit achter de schermen aan elkaar geknoopt wordt hoeft niet op één manier te zijn.

   Geen van de opties omschreven is slecht en geen van de opties omschreven is voor iedereen het best. Ik denk dat ik in mijn vorige reactie een aantal argumenten gegeven heb waarom dit systeem in ons geval de beste keuze was en ook heb ik aangegeven wat voor boodschap wij willen verspreiden. Modulair, werken met bestaande producten, zelf aan de slag, etc. Maar het heeft niet zoveel zin om in herhaling te vallen. Zoals ik al zei; laat het op je af komen en misschien valt het allemaal wel mee. Ik heb er vertrouwen in en zie OOK voor dit soort systemen zeker een markt.

   Dat gezegd hebbende; je hoeft ons niet van Loxone te overtuigen. We kennen het systeem en hebben de voorbeelden gezien. Sterker nog: ik heb uitgebreid met de eigenaar van Automated Home gesproken die net een smarthome op basis van Loxone heeft laten bouwen. Werkt super en ziet er top uit. Het past alleen niet bij ons project, datgene wij in het huis willen doen en hoe wij iets willen delen op ons platform. Gaat ons systeem perfect zijn? Wederom nee. Maar, we gaan er wel iets moois van maken en in het proces handige tips en aanwijzingen geven voor diegenen die hetzelfde of een onderdeel ervan willen.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.