Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van smart home-producten

De beste slimme thermostaten – waar moet je op letten?

Slimme thermostaten zijn een prima middel om van een normaal huis een slimmer huis te maken. Veel mensen hebben vaak al een thermostaat die wat slimmer is dan de versie met een simpele draaiknop. Schema’s en temperatuur instellen is wat meestal mogelijk is, maar met de échte slimme thermostaat kun je net dat beetje meer.

Wat zijn slimme thermostaten?

Met slimme thermostaten bedoelen we thermostaten die je met een applicatie op je telefoon op tablet bedienen kunt. Ook moet je hem aan je wifinetwerk kunnen koppelen. Het is fijn wanneer de thermostaat in kwestie ook kan worden opgenomen in een smarthomenetwerk, maar dat is geen vereiste. In de basis kun je met een slimme thermostaat natuurlijk doen wat je ook met een ouderwetse variant kunt doen: de temperatuur bekijken en beheren. Je verhoogt en je verlaagt de temperatuur zoals je dat normaal ook zou doen.

Middels de gratis applicatie kun je vaak het één en ander regelen. Naast temperatuurregeling zie je vaak een overzicht van de temperatuurschommelingen in huis en kun je per dagdeel, of nog nauwkeuriger, instellen wat voor temperatuur je in huis wil hebben. Per applicatie en thermostaat verschillen de mogelijkheden, dus daar moet je als consument goed op letten. Het is belangrijk om van te voren vast te stellen wat je precies wil doen met de slimme thermostaat, zodat je later niet bedrogen uitkomt na de aanschaf.

De beste slimme thermostaten van dit moment

Slimme thermostaten komen in allerlei vormen en maten. Sommige hang je aan de muur, terwijl andere modellen overal neergezet kunnen worden. Het is handig om dan te bedenken dat het product op een redelijke centrale plek in huis staat, zonder dat het last heeft van de tocht. Dat kan er namelijk voor zorgen dat de thermostaat plots aanslaat, terwijl het helemaal nog niet afgekoeld is. Hieronder nemen we verschillende slimme thermostaten mee die wij het waard vinden, in verschillende prijsklassen en met verschillende opties. Wil je meer weten over het kopen van een slimme thermostaat en waar je op moet letten, kijk dan verderop in dit artikel.

Bosch EasyControl CT200

De EasyControl CT200 van Bosch stelt onze redacteur Tom voor een dilemma. De slimme thermostaat zelf werkt namelijk nagenoeg perfect. Het is eenvoudig zelf te installeren en heeft een zeer overzichtelijke app. Schema’s instellen werkt eenvoudig, de grafieken voor energieverbruik zijn prima en ook het bedienen van de thermostaat via de app werkt goed. Er gebeuren geen gekke dingen in de communicatie tussen cv-ketel en thermostaat. De slimme thermostaat krijgt dan ook gewoon een goede beoordeling, ondanks de kleine ongemakken met betrekking tot verbindingsproblemen, het eco-blaadje wat soms niet werkt, de initiële problemen met geofencing en het nog altijd ontbreken van ondersteuning voor Alexa en IFTTT.

In combinatie met de slimme radiatorknoppen moet het gewoon beter. Bij verkeerd gebruik, wat met name door de gebrekkige informatievoorziening komt, slaat de cv-ketel op hol en blijft maar verwarmen, waardoor de temperatuur na anderhalf uur al drie graden warmer is dan staat ingesteld. Bosch gaat maatregelen nemen om de informatievoorziening te verbeteren, maar bij correct gebruik is de temperatuur bij een doe-het-zelf-installatie niet constant genoeg. De slimme thermostaat kun je gemakkelijk zelf installeren, maar in combinatie met de slimme radiatorkranen moet je eigenlijk een installateur laten komen om alles goed af te laten stellen, vooral op het gebied van het verplichte weersafhankelijk regelen en de bijbehorende weersparameters. En dat maakt het voor de consument nu juist niet bepaald gemakkelijker. Wellicht werkt het gehele systeem uiteindelijk prima na het instellen door een installateur, maar als consument met interesse in smarthome-apparatuur zul je ongetwijfeld tegen problemen aanlopen.

Voor meer informatie kun je terecht in onze uitgebreide recensie, waarin we dit keer twee cijfers uitdelen. We bekijken de thermostaat als een los product, maar ook in combinatie met de eerdergenoemde slimme radiatorknoppen.Nest Thermostat E

De Nest Learning Thermostaat V3 was al een product dat ons op bijna alle vlakken zeer goed beviel, en eigenlijk is dat met de Thermostat E niet anders, maar dan tegen een aantrekkelijkere prijs. Van het wat meer plastic ogende design moet je houden en je hebt alleen de mogelijkheid de thermostaat op de standaard in de ruimte te zetten (dus niet aan de muur), maar afgezien van dat is er eigenlijk geen reden om niet voor de Thermostat E te kiezen. Ja, de compatibiliteit met systemen is iets minder maar in Nederland zal dat niet snel voor problemen zorgen.

De installatie is daadwerkelijk eenvoudiger maar er is geen garantie dat je het 100 procent zelf kunt. Voor de rest is de functionaliteit afgezien van de ‘Afstandsweergave’ (die je eigenlijk niet nodig hebt) hetzelfde als van de Learning Thermostat, en bovenal zorgt de Thermostat E voor dezelfde energiebesparing. Kortom, ben je op zoek naar een slimme thermostaat voor minder dan 200 euro dan is de Nest Thermostat E een absolute aanrader.

Wil je meer lezen over deze fijne thermostaat? Dan raden we je aan de uitgebreide recensie nog even door te nemen.


€ 197,99

Binnen 1 werkdag

Bekijk

€ 209,00

Binnen 5+ werkdagen

Bekijk

Bron: kieskeurig.nl


Tado V3+

Hoewel de Tado V3+ het beste werkt met een jaarabonnement, is er ook zonder abonnement voldoende om de prijs te rechtvaardigen. Qua basisfuncties gaat de thermostaat de concurrentie natuurlijk niet voorbij (de slimme bediening is overal hetzelfde), maar de functie Klimaatcomfort tilt de ervaring wel naar een hoger niveau door inzicht te geven over het gebruik van de thermostaat en de huidige staat van je huis (en daarbuiten). Ook kan het energierapport handig zijn, al zijn dit meer indicaties dan harde cijfers.

Een abonnement kan natuurlijk zorgen voor extra inkomsten bij het bedrijf, die voornamelijk zullen worden gegeneerd door mensen die van tevoren niet precies weten wat nou wel of niet onder het abonnement valt. En er dan eentje afsluiten omdat ze het product nu toch al hebben hangen. We kunnen ons voorstellen dat het afsluiten van een abonnement voor een thermostaat een hoge drempel kan zijn, niet in de laatste plaats omdat Tado voorheen gratis beschikbare functies nu heeft opgenomen in dat abonnement.

De vraag is echter of dit iets is waar mensen bereid zijn voor te betalen en of het Tado op de langere termijn niet meer gaat kosten dan opleveren. Nu wordt er van de consument verwacht dat ze gaan betalen voor het besparen. Op het gebied van hardware kunnen we daar nog best inkomen, want dat is nou eenmaal hoe het werkt als je een slim product koopt. Een abonnement is echter een digitaal product, waardoor er anders over kan worden nagedacht. Los van dit idee zijn de functies van het abonnement handig en behoorlijk uitgebreid.

Zonder abonnement haal je een slimme thermostaat in huis die qua ervaring op gelijk niveau van de concurrentie zit, maar dan met ietwat omslachtige bedieningselementen en een extra (handige) functie. Het design van het product is gelukkig zeer strak en chic te noemen. Dat mag ook wel, want hij hangt natuurlijk in de huiskamer. De app is ook overzichtelijk, maar dus niet altijd gemakkelijk in gebruik te nemen. Al met al is de Tado V3+ geen slecht product, maar vinden we het wel enorm jammer dat zo veel functies in het abonnement zitten.

Voor meer informatie verwijzen we je graag door naar onze uitgebreide recensie, waarin we het product goed onder de loep nemen.


€ 157,98

Binnen 3 werkdagen

Bekijk

€ 178,95

Binnen 5+ werkdagen

Bekijk

€ 184,00

Binnen 1 werkdag

Bekijk

Bron: kieskeurig.nl


Toon van Eneco

De slimme thermostaat Toon van Eneco is ook een ontzettend fijne thermostaat. We hebben het product zelf niet getest op onze redactie, maar hebben veel mensen die ervaring hebben met de Toon positieve verhalen horen vertellen. In de basis is dit een slimme thermostaat als geen ander: je bedient alles vanaf een smartphone. Maar je krijgt ook inzicht in je verbruik en tips voor het besparen van energie. Zo kan de app laten zien wanneer je meer energie lijkt te verbruiken dan de gemiddelde Nederlander doet op dat moment.

Dat is op zich een prima middel waar je je aan vast kunt houden wanneer je van plan bent om te besparen. Net zoals bij de Tado heb je wel een extra abonnement nodig voor allerlei extra functies. Eén van die extra functies is inzicht in je stroomverbruik. Je hebt het abonnement echter niet nodig om het product als losstaand apparaat te kunnen gebruiken. Je kunt hem los aanschaffen of in combinatie met een abonnement van energieleverancier Eneco. Helaas kan de Toon-thermostaat zich niet aan je gedrag aanpassen.

De voor- en nadelen van slimme thermostaten

Het voordeel van slimme thermostaten is dat eigenlijk iedereen met een centrale verwarming in huis het product kan overwegen. Heb je thuis vloerverwarming of moet je het doen met stads- blokverwarming, dan moet je je veel beter inlezen dan gebruikelijk het geval is. Niet alle slimme thermostaten kunnen daar immers mee omgaan, waardoor je dus mogelijk of een ander systeem moet aanschaffen of het moet houden op de thermostaat die nu in huis hangt. Daarom is vooraf inlezen, zeker voor die groep, ontzettend belangrijk.

Het volgende punt is in feite een voordeel en een nadeel: slimme thermostaten bieden veel mogelijkheden aan. Het voordeel is dat je daardoor op een slimme manier mogelijk energie besparen kunt en daardoor geld in je zak kunt houden. Het nadeel is dat je veel geld moet investeren om vervolgens te kunnen besparen, wat voor veel mensen onderaan de streep betekent dat ze niet per se (veel) geld overhouden. Naast een los product is het soms ook de bedoeling dat je een abonnement afsluit en dan kunnen de kosten hoog oplopen.

Bovendien kunnen alle extra mogelijkheden zorgen voor extra drempels voor gebruikers. Niet alles is meteen duidelijk, maar met een beetje tappen en uitproberen kom je vaak al een heel eind. Goede fabrikanten leggen de extra functies vaak ook uit — hetzij in de app, in een meegeleverd boekje of op de website. Verder is het een voordeel dat je je locatie kunt gebruiken als activatiemiddel voor het in- of uitschakelen van de verwarming: ben je thuis, dan gaat-ie branden; ga je weg, dan zal het systeem zichzelf uitschakelen.

Waar moet je op letten bij het kopen van slimme thermostaten?

Tegenwoordig zijn er veel stemassistenten en smarthomesystemen beschikbaar. Daarom is het zaak dat je weet van welke assistenten en systemen je doorgaans gebruikmaakt, zodat je een slimme thermostaat kunt uitzoeken die bij je past. Op de doos zie je vaak meteen welke thermostaten stemassistenten ondersteunen. Het kan dan gaan om Apple Homekit voor Siri, Google Assistent of Alexa van Amazon. Achterop of bij de productspecificaties staat beschreven of er ook ondersteuning is voor specifieke systemen, zoals IFTTT.

En anders kun je dat soort informatie gemakkelijk opvragen bij de fabrikant, experts of een winkelmedewerker. Zoals hierboven beschreven is het ook handig om te weten wat voor soort verwarming je hebt en of de slimme thermostaat erop aangesloten kan worden. Wil je bijvoorbeeld ook investeren in slimme thermostaatknoppen? Zorg er dan voor dat je ze wel kunt aansluiten. Zo moeten je verwarmingen beschikken over thermostatische radiatorkranen. Niet alle (oude) huizen in Nederland hebben zulke kranen.

Daarnaast is het van belang dat je weet waartoe je slimme thermostaat in staat is. Niet elke thermostaat kan alles wat eentje van een concurrerend model kan, dus is het fijn dat er op internet veel recensies en andere omschrijvingen beschikbaar zijn waar de verschillen uitgelegd worden. Wil je er eentje met locatiebediening? Moet een open raam herkend worden? Wil je per uur kunnen bepalen welke temperatuur ingesteld wordt? Of wil je er eentje die ondersteuning aanbiedt voor externe bewegingssensoren?

De software is ook niet geheel onbelangrijk. Naast een app is een computerprogramma ook erg handig, bijvoorbeeld. In beide gevallen kun je namelijk een overzicht ontvangen – mits je thermostaat deze dienst ondersteunt – van je verbruik. Ook kunnen er soms vergelijkingen worden gemaakt met de maand ervoor, zodat je weet of je meer of minder bent gaan verbruiken. Let wel: dit zijn puur indicators en hier kunnen geen garanties voor afgegeven worden. Maar zo’n indicatie kan vaak wel stimuleren of het beter te doen dan vorige maand.

Meer nieuws, reviews en tips

Voor meer informatie over slimme thermostaten kun je terecht in ons overzicht met nieuws, achtergronden en reviews. Daarnaast hebben we ook een complete categorie gewijd aan alles met betrekking tot energie. Daar lees je ook meer over radiatorknoppen, airconditioning en meer aanverwante onderwerpen. Bekijk daarnaast onze review-sectie met reviews van de nieuwste producten, en neem ik kijkje in onze tips en adviezen, waar we diverse artikelen wijden aan het kopen, het instellen en het gebruiken van smarthome-apparatuur.

  • Delen: