Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van smart home-producten

Nuki Smart Lock 2.0: familie de Deken (gezin 3)

De afgelopen weken zijn diverse gezinnen met lezers van Smarthome Magazine aan de slag gegaan met het Nuki Smart Lock 2.0. Wat vinden zij van dit slimme deurslot? Wat zijn de belangrijkste plus- en minpunten? En zouden zij als gezin dit deurslot aanraden? In dit artikel lees je de conclusies van gezin 3; familie de Deken.

Introductie

Ik ben Jan en woon ondertussen alweer twee jaar samen met mijn verloofde. Zelf ben ik een gadgetliefhebber. In het bijzonder zaken die het leven gemakkelijker maken kunnen mij bekoren. Mijn partner is niet even gepassioneerd door technologie als ikzelf, en daarom worden alle spullen – groot of klein – onderworpen aan de allesbepalende WAF (Wife Approval Factor). Zijn de toestellen niet gebruiksvriendelijk of lelijk, dan zijn ze meestal geen lang leven beschoren.

Na de aankoop van ons eerste huis, gingen wij meteen van start met een totaalrenovatie. Een kant-en-klaar domotica pakket was me destijds te duur en dus heb ik de voorbije jaren verschillende standalone oplossingen in huis gehaald. Zo maak ik onder andere gebruik van volgende merken: Google Home, Netatmo, Doorbird, Xiaomi, Bose Soundtouch, Kasa, Arlo, Ikea Home, Honeywell Home, etc. Wat er dus tot op heden ontbrak, was een smart lock. Een mooie toevoeging aan het bovenstaande lijstje maar toch met enige aarzeling omdat, meer dan bij de bovenstaande zaken, veiligheid toch een vraagteken was. Gezien niet alleen wijzelf, maar ook de sporadische poetsvrouw, (schoon)moeder en pakjesbezorger voor een gesloten deur komt te staan, leek dit ons toch het proberen waard.

Algemene indruk en installatie

Ik had voor ontvangst al enkele unboxing video’s van het Nuki Smart Lock 2.0 op mijn teller staan. Desondanks was ik toch erg onder de indruk van de kwaliteit van de producten alsook de verpakking. Hier is duidelijk over nagedacht. Alle toebehoren zijn op eenzelfde kwalitatieve manier verpakt. Het pakket dat ik heb getest bevat:

  • Nuki Smart Lock 2.0
. Dit is het toestel dat je bevestigd aan je bestaande deurslot. Hierbij zit ook een kleine magneet die detecteert of je deur open of gesloten is
  • Nuki Bridge
. Dit is de verbinding tussen je smart lock en het web, zodat je ook wanneer je niet thuis bent het slot kan bedienen.
  • Nuki Fob
. Deze sleutelhanger beschikt over een fysieke knop waarmee je het slot kan openen of sluiten.
  • Nuki Keypad. 
Dit compacte klavier kan je aan de buitenzijde van je deur bevestigen om via een code binnen te komen. Na het indrukken van de code ontgrendelt en opent je deur.

Je kan overal terugvinden dat de installatie een eitje is. Eens je alle juiste componenten hebt is dat ook absoluut het geval. In minder dan 5 minuten heb je het hele slot geïnstalleerd en werkend. Hierbij maak ik wel even een kleine kanttekening. Mijn voordeur was voorzien van een draaiknop, hierbij is de installatie wat anders. Ik had op voorhand netjes de online check gedaan waaruit bleek dat Nuki compatibel was. Ik had enkel gemist dat je voor een draaiknop (kosteloos) een tussenstuk moest bijbestellen. Dit heb ik netjes gedaan, maar was te ongeduldig om te wachten op de levering (3 dagen) en heb in tussentijd een andere cilinder geïnstalleerd. Gewoon de app (voor mij Android) downloaden en de stappen volgen.

Functionaliteit

Nuki heeft goed nagedacht over dit smart lock. Hieronder lijst ik enkele van de belangrijkste mogelijkheden op:

Op het slot zelf:

Statuslamp
Het licht op het slot geeft weer of je deur vergrendeld of ontgrendeld is. Verder kan dit ook indicatie geven van eventuele technische problemen.

Drukknop

De knop op het slot kan je indrukken, bij het indrukken van de knop open, of sluit je het slot. Ook kan je tweemaal drukken (kan worden geconfigureerd in de app) om de lock ‘n’ go modus te activeren (lees hieronder).

In de App/web interface:

Auto Lock

Deze functie vergrendelt je deur automatisch na X minuten gesloten te zijn, iets wat de sensor netjes registreert.

Auto Unlock
Hierbij gaat je deur automatisch open wanneer je in de buurt bent, met open bedoel ik hier het ontgrendelen én openen van je deur.

Lock ‘n’ go

Ontgrendel je deur en vergrendel automatisch wanneer je deur gesloten wordt.

Gebruikers
Je kan individuele gebruikers aanmaken en voor elke gebruiker een profiel toewijzen dat bijvoorbeeld gelinkt is aan een bepaald timeplan en toegangscode (indien je de Keypad hebt).

Verder zijn er nog een heleboel ander mogelijkheden: kalibratie, rotatie, locatie, energiebesparing & type batterij, deursensoren, snelacties …
Tevens kan je er de log van je deurslot raadplegen, hierin kan je zien op welke tijdstippen er een wijziging was in de status van je deurslot, of wanneer je poetsvrouw aankomt en vertrekt.

De voornaamste functies die wij gebruiken zijn de Lock ‘n’ Go, Auto Lock en de verschillende gebruikersprofielen. Wij zijn voorlopig nog wat terughoudend over de Auto Unlock-functie en willen deze eerst verder testen vooraleer we deze echt gebruiken. We willen namelijk niet dat onze deur openstaat wanneer we door onze straat rijden (ontgrendelen is een combinatie tussen bluetooth en geofencing).

Gebruik

Het Nuki deurslot is erg gebruiksvriendelijk. Naast de installatie is ook de fysieke bediening ervan erg eenvoudig. Je hoeft helemaal geen tech-liefhebber of hobbyist te zijn om met dit toestel te werken.

Ik was zelf aangenaam verast om te zien dat Nuki er toch in slaagt om onze deur te vergrendelen en ontgrendelen. We moeten namelijk best wat kracht op de sleutel zetten en soms tegen de deur duwen om deze te kunnen openen of sluiten. Ter illustratie; een van onze sleutels is in de afgelopen jaren kromgetrokken. Zelfs bij het warme weer (40 graden) van afgelopen week is er geen enkel probleem voor de Nuki.

Er zijn echter wel een aantal aandachts- en verbeterpunten. 
De app kan bijvoorbeeld nog wat overzichtelijker gemaakt worden. Het is soms zoeken naar de juiste plek voor de juiste instellingen. Iets wat met wat structuur eenvoudig kan worden aangepast. 
Ondanks de aanwezigheid van de deursensor, is het toch mogelijk je deur te sluiten wanneer deze openstaat, dit lijkt me geen enkel nut te hebben.

 Het is een detail, maar door de zwarte Keypad te gebruiken kan deze, wanneer in de zon, erg warm zijn, daarnaast is er geen 0 aanwezig wat door sommige mensen als beperking kan worden gezien. 

In de app/webinterface is het ontgrendelen van de deur is een goede optie, bij het openen van je deur zou er wat mij betreft een extra pop-up mogen komen, zo kan je niet per ongeluk je deur openen terwijl je ver van huis bent.

Het bedienen van het slot maakt best wat lawaai. We lezen dat dit voor sommige mensen een nadeel is. Wij vinden dit best ok, want zo weten we zeker dat het slot in werking treedt.

We hebben gemerkt dat we het slot op enkele weken al helemaal gewoon zijn. Voor onszelf is het erg gemakkelijk; je moet je namelijk nooit zorgen maken dat je deur niet op slot zit. En ook de pakketdiensten danken ons omdat ze ondanks het feit dat we niet thuis zijn de producten in de hal kunnen plaatsen.

Accessoires

De accessoires die werden meegeleverd zijn, net zoals het slot, netjes verpakt en zien er ook strak en duurzaam uit. Je linkt de accessoires eenvoudig via de applicatie; selecteer het juiste toestel en let the magic happen. De verbinding wordt automatisch gemaakt en je doorloopt vervolgens de verschillende stappen.

De Fob gebruiken we zelf voorlopig niet. We hebben namelijk een nare ervaring met het verliezen van een sleutelbos. Indien de Fob hier aan vasthangt komen de mogelijke inbrekers zo binnen met één druk op de knop. Echter, je kunt de gebruiksrechten van de Fob direct in de app laten opheffen waardoor iemand de Fob niet meer kan gebruiken om binnen te komen.

De Bridge steek je op enkele meters van je voordeur in het stopcontact. Vervolgens druk je enkele seconden op de knop en de bridge maakt verbinding met je slot. Erg handig, aangezien je nu vanop afstand toegang hebt tot je deur en daarenboven ook met de verschillende smart home platformen/toestellen kan communiceren (zie hieronder).

Ten slotte is er de Keypad, dit is zonder twijfel onze favoriete accessoire. De Keypad laat ons toe om onze sleutel van onze sleutelbos te laten zonder het risico te lopen dat we niet binnenkomen. De Keypad kan met dubbelzijdige tape worden bevestigd of via pluggen en schroeven worden vastgezet. Het is echter heel eenvoudig om deze zomaar mee te stelen. Nuki heeft zijn best gedaan dit fenomeen aan te pakken. Er is een administratiecode die nodig is om het toestel te configureren, deze is hard coded dus ook fabrieksinstellingen terugzetten is hieraan onderhevig. Als je Keypad toch gestolen wordt kan je via een kopie van je aangifte kosteloos een vervangend product krijgen bij Nuki.
 Voor de Keypad kan je verschillende toegangscodes instellen, gelinkt aan profielen en tijdsschema’s.

Smarthome-integratie

Bij ons is Nuki verbonden met drie elementen in mijn smarthome systeem; Google Assistant, IFTT en ten slotte is er een link met mijn slimme deurbel Doorbird. De connectie met deze platformen kan je enkel maken wanneer je de Bridge hebt en de webtoegang hebt geactiveerd. Dit is een functionaliteit die je via de app kan inschakelen. Hierna heb je een gebruikersnaam en wachtwoord waarmee je op de verschillende platformen kan inloggen.

Verbinding met Google Assistant maak je via de Home-app waar je het toestel kan toevoegen. Deze connectie maken gaat bijna vanzelf. De twee voice commando’s die je kan geven zijn: “voordeur vergrendelen” en “voordeur ontgrendelen” na die laatste dien je een ingestelde pincode op te noemen. Meteen ook de reden waarom ik geen grote fan ben; pincodes roepen doe ik vooralsnog niet. Gezien de Nuki op ‘Auto Lock’ staat gebruik ik de voice commando’s dus zo goed als nooit. Ik vind het wel een gemiste kans dat Nuki niet te bedienen valt in de Home-app. Hier kan dus nog worden gesleuteld aan een betere integratie.

De connectie met Doorbird kan gemaakt worden via de Doorbird-app. Hier heb je de keuze om verschillende smartlock-aanbieders te selecteren en de link te maken met de app. Hierdoor kan je de relais van de deur bedienen vanop afstand of je bank.

De IFTTT integratie kan wederom op dezelfde manier als bij de voorgaande twee, maar dan via de IFTTT-app of webinterface. Hier zijn wel een heleboel handige functionaliteiten mogelijk, ik denk dan aan:
 onze slimme verlichting van Ikea en Philips Hue aan of uitschakelen wanneer je het huis verlaat of juist aanzetten wanneer binnenkomt, en de thermostaat of veiligheidscamera’s linken.

Conclusie

Een echte smarthome-applicatie is het voor mij pas als er een goede integratie is waardoor je geen commando’s meer moet uitspreken of bedienen maar wanneer dit automatisch verloopt. Nuki biedt voldoende mogelijkheden aan om hier zoet mee te zijn.

De installatie kan op enkele minuten en is “fool-proof”. De belangrijke WAF wordt ook afgetikt, het toestel ziet er goed uit en werkt ook prima.  Ik denk dat Nuki er absoluut in slaagt om het concept ‘smart lock’ een goede invulling te geven. De nodige veiligheidsprotocollen zijn aanwezig en in tegenstelling tot onze verwachtingen hebben we geen onveilig gevoel nu de toegang van ons huis in het wereldwijde web hangt. Alles bij elkaar zouden wij dan ook zeker dit slot aanraden aan onze vrienden en familie.

  • Delen: