Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van smart home-producten

Nuki Smart Lock 2.0: familie Trepels (gezin 1)

De afgelopen weken zijn diverse gezinnen met lezers van Smarthome Magazine aan de slag gegaan met het Nuki Smart Lock 2.0. Wat vinden zij van dit slimme deurslot? Wat zijn de belangrijkste plus- en minpunten? En zouden zij als gezin dit deurslot aanraden? In dit artikel lees je de conclusies van gezin 1; familie Trepels.

Introductie

Wij zijn een gezin van vier: papa Lody (33), mama Femke (32), en de dochters Suus (4) en Tess (1). Vanwege onze drukke banen (journalist en verloskundige) komen onze ouders regelmatig oppassen. Ook hebben we een oppasmeisje vanwege onze wekelijkse dansavond, een poetshulp op woensdag, jongere (schoon)broertjes die af en toe binnen komen vallen en buren die onze huisdieren verzorgen tijdens onze vakanties.

 Dit geeft al aan: veel mensen moeten ons huis binnen kunnen. Een uitstekende reden voor een smartlock. Een eigen Nuki Fob voor de vaste bezoekers en een codepaneel voor de onregelmatige bezoekers die ook alleen maar op die momenten de deur kunnen openen. En niet te vergeten: zelf meer gemak bij het openen van de deur. Met een ouderwetse sleutel vaak een uitdaging met in de ene hand een kind en in de andere een zware boodschappentas.

 Tijdens de verbouwing van onze woning hebben we de afgelopen twee jaar een uitgebreid domoticasysteem geïnstalleerd en daarmee een smarthome gecreëerd. Een van de laatste ontbrekende schakels hierin was nog een smartlock op onze deuren.

Algemene indruk en installatie

De verpakking van het Nuki Smartlock maakt direct nieuwsgierig. Met een grote afbeelding van het slot op de verpakking, wil je het snel openmaken om te kijken of het er in werkelijkheid ook echt zo strak uitziet. En dat valt niet tegen. Ook de accessoires stellen qua look en feel niet teleur.

 Bij het pakket zat naast het Nuki Smart Lock (met deursensor) de Nuki Fob (zeg maar de huissleutel in de vorm van een drukknop), de Nuki Bridge (voor bediening op afstand en integratie binnen je smarthome) en het Nuki Keypad (het codepaneel).

De installatie was voor mij toch even een worsteling. Bij elk onderdeel zat een korte beschrijving; een klein boekje met wat voorwaarden en waarschuwingen. Ongetwijfeld verplicht, maar voor mij overbodig. En bij het smartlock zat een boekje als handleiding voor de installatie op de deur. Dat was dus even zoeken, maar het plaatsen van het slot was vervolgens een fluitje van een cent: binnen 1 minuut was het op de deur geïnstalleerd.

 Het verder instellen lukt absoluut, maar een strakke instructie en uitleg kan veel (uit)zoekwerk besparen voor de gebruiker, bijvoorbeeld de nadrukkelijke instructie om na het koppelen de Bluetooth paring uit te schakelen.

 Helaas moest de helpdesk daarnaast nog ingeschakeld worden omdat de verbinding met Nuki Web niet tot stand kwam. Na een reset op de Nuki-servers was dat opgelost.

 Let er bij de aanschaf overigens op dat je een cilinder hebt waarbij het mogelijk is om zowel aan de binnen- als buitenkant een sleutel erin te steken, anders is er dus geen mogelijkheid om alsnog een sleutel te gebruiken als je het Nuki Smart Lock gebruikt. Heb je een cilinder met draaiknop, zorg dan bij de bestelling direct voor een verloopstuk.

Functionaliteit

Het slot heeft voor onze situatie een aantal handige functionaliteiten. Met name het automatisch ontgrendelen bij thuiskomst is van grote meerwaarde. De deur opent vanzelf wanneer je komt aanlopen met allerlei spullen in je handen. Ook de wetenschap dat de deur weer automatisch op slot gaat is een fijne gedachte. Dat gebeurt met de juiste instellingen direct na het openen of na een bepaalde tijd of op vaste tijdstippen.

 Dit laatste is geheel naar eigen wens in te stellen op verschillende plekken in de app. Dat is in het begin echt even zoeken en proberen, maar als je eenmaal de juiste instellingen te pakken hebt, dan werkt dit fijn.

Aandachtspunt hierbij is wel dat sommige instellingen voor alle gebruikers gelden, maar met name de Auto Unlock-instellingen in de app worden ingesteld voor de specifieke gebruiker. Ik zou het handiger vinden als ook deze dan direct voor alle gebruikers gelden, met een extra optie om het toch te ontkoppelen en dan individueel in te stellen. Dat maakt het centrale beheer overzichtelijker, zeker wanneer je veel verschillende telefoons binnen je systeem gebruikt.

De koppeling met Nuki Web is voor mij van grote toegevoegde waarde omdat je op deze manier via je laptop alle toegangsrechten voor de verschillende gebruikers, toegangscodes enzovoorts kunt instellen. Vele malen overzichtelijker en sneller dan via de Nuki App.

De deursensor gaf in het begin wel vaker problemen. De sensor registreerde het sluiten van de deur niet goed, waardoor de deur niet automatisch op slot ging na het openen. Na het meerdere keren opnieuw kalibreren van de deursensor kwam dit aanmerkelijk minder vaak voor, maar af en toe gaat het helaas nog een keertje mis.

Gebruik

Een Smart Lock heeft voor onze gezinssituatie absoluut meerwaarde. Daarvan was ik al snel overtuigd. Maar het is ook enorm wennen. Je bent gewend om naar een sleutel te grijpen. Nu gaat het openen van de deur vanzelf, of moet je eventueel je telefoon hiervoor gebruiken.

 Dat laatste levert in die zin geen winst op, maar is helaas soms wel noodzakelijk. Bij het rondje met de hond kom ik niet buiten de ingestelde ring rondom je huis, waardoor de deur niet automatisch unlockt. Na het aanpassen (kleiner maken) van de Geofencing-zone werkt dit wel. 

De Nuki Fob als alternatief voor de huissleutel is erg positief. Verlies je hem? Dan blokkeer je de toegang. Ook kun je zo in een log precies zien wie op welk moment de deur heeft geopend.

Met kleine kinderen is één functionaliteit wel problematisch: het unlocken van het slot door op de ronde knop van de Nuki Smart Lock te duwen. Het omdraaien van een sleutel lukt de kleintjes nog niet, maar dat ze op de knop kunnen drukken hadden ze binnen een paar minuten in de gaten. Daarom heb ik die functie direct uitgeschakeld.

Als alternatief heb ik unlock via een lichtschakelaar op grotere hoogte geprobeerd. Via het domotica-systeem kan ik alle schakelaars in huis namelijk programmeren. Er zit echter een te grote vertraging in de aansturing via de API waardoor dit niet praktisch is. Tussen het moment van drukken op de knop en openen van de deur zit drie seconden. Veel te lang als je voor een gesloten deur staat te wachten.

De Nuki Fob biedt dan uitkomst. Je kunt deze als drukknop gebruiken en buiten het bereik van de kinderen een plekje geven. Hij hangt alleen niet zo fraai aan de deurstijl. Een subtiele losse drukknop met de (un)lock-functie voor aan de binnenzijde van de deur zou daarom voor mij echt toegevoegd mogen worden aan de productlijn.

Accessoires

Voor ons hadden alle accessoires een toegevoegde waarde.

De Nuki Bridge is onmisbaar als het gaat om bediening op afstand en de integratie binnen andere smart home-toepassingen. Het grote nadeel is wel dat deze vanwege de Bluetooth-verbinding op maximaal vijf meter van het slot geplaatst moet worden. Hierdoor ben ik verplicht om bij elk extra slot ook een bridge aan te schaffen. Onze voordeur en de tuindeur aan de achterzijde zijn namelijk op grote afstand van het andere slot. Oftewel: twee keer 99 euro extra in aanschaf van twee extra bridges.

Het keypad heeft voor ons toegevoegde waarde voor de incidentele bezoeker: de (schoon)broertjes die af en toe komen, het oppasmeisje en de poetsvrouw. Ik wil hen geen toegang geven via de app en ook geen losse Nuki Fob geven. Het keypad biedt daarom uitkomst. Hiermee kun je de toegangstijden ook prima beperken.

De Nuki Fob vind ik voor de ouders en straks voor onze kinderen ideaal. Zelf openen mijn vriendin en ik het slot automatisch via de telefoon. Onze ouders zijn meer van een fysieke sleutel. De Nuki Fob is hiervoor de uitkomst. Ook overweeg ik om in het sleutelbakje een fob neer te leggen. Handig als ik even bijvoorbeeld een rondje loop met de hond. Ik kom dan dus niet buiten de range, waardoor de deur bij thuiskomst niet automatisch ontgrendelt. Even op het knopje duwen vind ik dan handiger en sneller dan mijn telefoon uit de broekzak halen.

De deursensor is overigens ook een fijne toevoeging. Handig vanwege de functie om de deur snel na het dichtmaken weer automatisch te laten sluiten. Mijn dringende advies is wel om ook een witte versie op de markt te brengen. Een zwarte sensor op ons witte deurkozijn vind ik toch net iets minder fraai.

Smarthome-integratie

Ik heb op verschillende manieren koppelingen gemaakt en getest met mijn domotica-systeem. En daarmee heb ik direct het grootste minpunt van de Nuki te pakken. An sich werkt het wel en is er technisch ook veel mogelijk, maar het blijkt te langzaam en ook niet betrouwbaar genoeg.

De zelf geprogrammeerde koppelingen tussen de Nuki API (rechtstreeks via de Nuki Bridge) en mijn domotica-systeem werkten zonder problemen. Het gaat dan om het uitlezen van de status (lock of unlock) en het veranderen van die status. Uitlezen lukt; sluiten of openen ook. Alleen zit daar een te grote vertraging in.

De alternatieve route was een koppeling via IFTTT. Hierbij zijn er ook ineens veel meer mogelijkheden. Je kunt acties laten uitvoeren indien een specifiek iemand de deur opent en je kunt de waarde van de deursensor uitlezen. Deze zaken mis ik in de API. Maar ook via IFTTT geldt: het is te traag. De commando’s komen pas na vele seconden aan, worden soms helemaal gemist of komen dan met een minuut vertraging alsnog.

 Die vertraging maakt een aantal vooraf bedachte koppelingen onmogelijk. Licht aan bij het openen van de deur? Te traag. Alarm uitschakelen indien bepaalde mensen de deur openen? Kan net binnen de vertragingstijd van het alarm, behalve op de momenten dat een commando een keer wordt gemist of enorm vertraagd is. Kortom: hier is wat mij betreft voor de ontwikkelaars echt nog werk aan de winkel.

De koppeling met Google Home ging ook niet vanzelf. Pas na wat stoeien ontdekte ik dat het slot alleen maar reageert op de commando’s ‘lock’ en ‘unlock’. Bijvoorbeeld de status opvragen werkt niet. En bij unlock wil Google Home de ingestelde toegangscode weten. Na meerdere pogingen om dit werkend te krijgen, heb ik de helpdesk ingeschakeld. Ze kwamen daar ook niet tot een oplossing, totdat we ontdekten dat hij blijkbaar alleen werkt in het Engels. Vandoor dus ‘lock’, ‘ unlock’ en de toegangscode in het Engels. Best wel een beetje onhandig.

Conclusie

De algemene conclusie: Het Nuki Smart Lock 2.0 mét alle accessoires is absoluut een aanwinst in ons smarthome. Het maakt het huis weer net een stukje slimmer.

 Het gemak van een automatisch deurslot is daarbij het grootste winstpunt. Ook het kunnen toewijzen van tijdvakken aan mensen die een toegangscode of Nuki Fob hebben is een meerwaarde. Geen gedoe met allemaal losse sleutels en mensen die daarmee altijd maar toegang hebben tot je huis, maar veel meer controle.

 De minpunten zitten hem in de integratie met andere systemen. Dat mag sneller en betrouwbaarder, zodat je het ook écht kunt gebruiken voor allerlei acties binnen je smarthome-systemen. Ik hoop dat de ontwikkelaars op dat gebied nog stappen gaan zetten. Owja, en een witte deursensor en een losse drukknop voor aan de binnenzijde van de deur zijn dus ook zeer welkom.

 Ik zou de Nuki om alle genoemde redenen absoluut aanraden aan vrienden en familie. Het zorgt voor extra gemak en is ook zonder enorme technische kennis in de basis prima te gebruiken en te installeren.

  • Delen: