Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van smart home-producten

Somfy Indoor Camera: familie Deetman (gezin 3)

De afgelopen weken zijn diverse gezinnen met lezers van Smarthome Magazine aan de slag gegaan met de Somfy Indoor Camera. Wat vinden zij van deze slimme camera? Wat zijn de belangrijkste plus- en minpunten? En zouden zij deze camera aanraden? In dit artikel lees je de conclusies van gezin 3; familie Deetman.

Introductie

Bij het zoeken op nieuwe gadgets voor smarthome-oplossingen viel mijn blik op de mooi vormgegeven Somfy Indoor camera. Tot mijn blijdschap zag ik deze actie van Smarthome Magazine daaraan verbonden. Ons gezin bestaat uit mijzelf, Coenraad, en mijn vrouw Annelie, 27 en 24 jaar en inmiddels een kleine meid genaamd Liesa. We hebben geen huisdieren.

Vanwege de komst van Liesa wilden wij graag camerazicht hebben in zowel de babykamer als de woonkamer. Deze stijlvolle camera past precies bij ons interieur en zal ook door mijn vrouw worden goedgekeurd. Ze is interieurstylist niet alles komt zomaar ons huis binnen. Ik heb mijn huis uitgevoerd met een Domoticz systeem, draaiend op een Raspberry Pi, wat ook doormiddel van Apple HomeKit en Siri te besturen is. Al enige tijd ben ik op zoek naar een camera met de juiste functionaliteiten die ook met HomeKit te koppelen is én er ook nog eens stijlvol uitziet.

Algemene indruk en Installatie

Bij het openen van de doos valt je oog gelijk op een degelijk wit vierkant doosje dat qua gewicht en stevigheid lekker in de hand voelt. Qua design is het te vergelijken met een iPhone-verpakking. Netjes geseald en geen onnodige ruimte.

De installatie verliep moeiteloos. Behalve de camera bevat de doos twee onderdelen, namelijk een lange witte mini-usb-kabel en een poweradapter van 5V voor de camera. De cameravoet is uitgerust met een magneetvoetje die de ronde vorm vlak op een ondergrond doet staan. Door de magnetische bevestiging is het eenvoudig de camera iets voorover en achterover af te stellen op de ruimte die je in beeld wil hebben. Met de Quick user manual waarin je alle stappen simpel kunt volgen heb je binnen 5 minuten de camera gekoppeld met je wifi netwerk en zichtbaar gekregen in de app.

Functionaliteit en de app

De camera is uitgerust met drie modi voor de videokwaliteit, waarvan de middelste (HD) qua snelheid en scherpte het best te gebruiken is. Full HD is erg traag op je wifi-netwerk en loopt veel achter op de werkelijkheid. In de nacht ondersteunen infrarood leds de camera me een uitstekend zicht voor ruimtes zoals je woonkamer. Zeer scherp is alles nog te onderscheiden in de ruimte ook al is het pikdonker. Geluid wordt luid en duidelijk opgevangen door de microfoon die in de camera is ingebouwd en alles is via de app goed te verstaan. Ook is het mogelijk om terug te praten. Dit gaat helaas vrij hard en is niet qua volume in te stellen. Deze functionaliteit zal ook minder worden gebruikt. Videomateriaal wordt in de cloud opgeslagen maar wil je het lang bewaren moet je ervoor betalen. Helaas kun je video’s niet lokaal opslaan, op bijvoorbeeld een NAS.

Een extra goede eigenschap is de schuif die voor de lens schuift als er personen aanwezig zijn. Zo wordt de privacy optimaal gegarandeerd. Dit is fijn voor bezoekers die mogelijk erg op de privacy gesteld zijn. De mogelijkheid om de schuif automatisch te laten werken gaat via GPS locatie van de telefoon waarop de app is geïnstalleerd. Het is mogelijk meerdere gezinsleden toe te voegen op deze app. Anderzijds kan er in de app handmatig op ‘’activeren privacy’’ worden geklikt en zal ook de schuif voor de lens zakken.

De functie bewegingsmelding is erg goed. Er moet echt een goede beweging zijn voordat er wat wordt door gegeven. Dit is ook weer in drie verschillende gevoeligheden af te stellen. Ik zou dit graag nog wat gevoeliger hebben gehad voor de baby. Bij het verlaten van het huis word je gevraagd of je de bewegingsdetectie wilt inschakelen om zo je huis optimaal te bewaken waarna bij thuiskomst de schuif weer voor de lens schuift. Minpuntje is wel dat dit ook gevraagd wordt terwijl er nog iemand in huis is die de app ook gebruikt. De app zou dan de vraag niet moeten stellen.

Smarthome-integratie

Omdat we een Domoticz domoticasysteem hebben draaien op een Raspberry Pi die via Homebridge ook via Apple HomeKit kan worden aangestuurd, heb ik de camera aangemeld in Apple HomeKit. Zoals we gewend zijn van Apple ging dit moeiteloos binnen een paar minuten. Op de doos van de camera zit een QR code, scan deze met de iPhone om toe te voegen in HomeKit en binnen enkele seconden kun je de camera vinden in de Home app van Apple. Ook kun je acties starten wanneer de Camera Beweging detecteert, ideaal dus.

Conclusie

De camera oogt stijlvol en valt als de schuif voor de lens zit niet direct op in de ruimte. De functie met die schuif spreek ons het meest aan met het oog op de privacy. De app is eenvoudig om te gebruiken en is overzichtelijk. De smarthome-integratie is een groot pluspunt omdat je zo de camera nog meer invulling kan geven in bestaande systemen. Enige minmunten zijn de vertraging wanneer full hd-optie in beeldkwaliteit is geselecteerd, de vraag om het alarm in te schakelen terwijl er nog iemand thuis is en het ontbreken van een mogelijkheid om videomateriaal zelf op te slaan op bijvoorbeeld een NAS. Wij geven het product vier sterren.

  • Delen: