Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van smart home-producten

Somfy Indoor Camera: familie Slaats (gezin 1)

De afgelopen weken zijn diverse gezinnen met lezers van Smarthome Magazine aan de slag gegaan met de Somfy Indoor Camera. Wat vinden zij van deze slimme camera? Wat zijn de belangrijkste plus- en minpunten? En zouden zij deze camera aanraden? In dit artikel lees je de conclusies van gezin 1; familie Slaats.

Introductie

Wij zijn een gezin van 3 personen, Man (31), vrouw (31) en een zoon (3). We wonen in een dorp in een rustige wijk. Er zijn geen huisdieren in ons gezin, maar wel een tweede zoon opkomst. Dat is ook een reden dat we de Somfy Indoor Camera willen testen. Ik (Ruud) ben broodbakker van beroep en werk dus altijd in de nacht. Om ons gezin wat veiligheid te bieden wilden we deze camera testen. Hij staat altijd in de nacht aan en als we van huis vertrekken overdag. Mijn vrouw heeft ook de app geïnstalleerd zodat de camera ook op haar reageert als ze thuis komt of als ze vertrekt.

Algemene indruk en installatie

De camera is een mooi klein apparaat dat je op vele plekken in huis kan plaatsen. Hij valt niet op tussen de planten potten of in de boekenkast. De camera is in hoogte en laagte te verplaatsen op het houdertje om de ideale hoek te bepalen. De camera heeft een grote hoeklens om een breed zicht te krijgen. De camera installeren is heel gemakkelijk en snel via de app van Somfy. Deze vertelt precies wat je moet doen bij de installatie en het plaatsen van de camera.

Functionaliteit en de app

De camera is op verschillende manieren te gebruiken. Er is een agenda in de app waardoor je de tijden en dagen kan instellen dat de camera geactiveerd moet worden of gedeactiveerd moet worden. Het is ook mogelijk met GPS te werken zodat de camera weet wanneer je van huis vertrekt of weer arriveert. De camera activeert zichzelf als ik het huis verlaat en begint na 30 seconden met filmen. Een voordeel van de Somfy Indoor Camera is dat de camera een schuif aan de voorzijde heeft dat zichzelf sluit voor de lens als de camera niet geactiveerd is. Dit is een mooie functie voor de privacy van ons. De app is ook duidelijk en makkelijk te bedienen. Er zit ook niet veel poespas op zodat je niet weet waar je het moet zoeken.

Gebruik en kwaliteit

De videoweergave is van hoge kwaliteit, alles is perfect te zien op zowel foto’s als filmpjes. En zowel overdag als gedurende de nacht is er voldoende detail zichtbaar om te zien wat er gebeurt en wie er in huis is. Het is ook mogelijk om in de app live mee te kijken en met je vingers te kunnen inzoomen en uitzoomen. De kwaliteit van het beeld gaat dan wel wat achteruit, maar je zoomt in op de telefoon en niet met de lens van de camera.

Een minpuntje van de app was dat als ik het geluid wilde instellen als alarm, dat ik dit via de app instellingen van mijn telefoon moest doen en dat het niet mogelijk was om dit in de app van Somfy zelf te kunnen instellen. Dit heb ik zelf uitgevogeld en heeft ook even geduurd voordat ik er achter kwam. Tijdens de periode van testen waren de eerste twee weken wel wat onwennig, omdat je hoopt dat het alarm niet afgaat en ziet dat iemand in huis is die er niet hoort. Wij zien de camera voornamelijk als een veiligheidssysteem en niet als een camera om ‘goedemorgen papa’ te zeggen als mijn zoon beneden komt in de ochtend.

Smarthome-integratie

Wij hebben geen functies gebruikt zoals Apple HomeKit, Google Assistant of IFTTT.

Conclusie

De camera is aanrader voor iedereen die het een beetje veiliger wil hebben in huis. Een vriend van mij heeft de camera in onze testperiode ook aangeschaft, nadat ik er over verteld heb. Een pluspunt is dat de camera zichzelf sluit bij binnenkomst of als het via de agenda van tevoren ingesteld is. Een minpunt is dat als je het alarm wilt instellen dat dit buiten de app van Somfy om moet.

Ik geef het product 4 sterren, als het alarm via de app ingesteld kon worden dan had ik er 5 voor gegeven.

  • Delen: